Стачката на работещите в ЧЕЗ е прекратена. Стачният комитет и ръководството на компанията подписаха стачно споразумение. Това съобщи Евгени Душков, председател на националния стачен комитет на КТ „Подкрепа”.

Ефективната стачка на работниците в ЧЕЗ – България, започнала рано тази сутрин, е прекратена. Двете страни се споразумяха за 25-процентно увеличение на заплатите, което беше основното искане на синдикатите, обясни Евгени Душков. Той подчерта, че са направени взаимни компромиси.

Искането на стачния комитет заплатите на работниците по длъжности във всички градове в Западна България да са еднакви не е удовлетворено. Работодателят се е съгласил да има долен праг на заплатите, под който няма да се пада.

Двете страни са се споразумели годишният бонус на служителите да е 6% от възнаграждението. Синдикатите първоначално настояваха бонусът да е в размер на 8%.

Увеличението на заплатите ще струва на ЧЕЗ – България близо 40 милиона лева. В момента се подписва и новият колективен трудов договор. Той ще влезе в сила със задна дата от 2 февруари, а увеличението тази година на заплатите е валидно от 1 януари 2008 година.

Работниците ще получат натрупаната разлика със заплатите си през април.

Има вероятност от другата седмица да започне и протест в Е.ОН – България срещу предстоящите съкращения на персонала в дружеството, съобщи още Мирослав Митовски, председател на Федерация „Енергетика” към КТ „Подкрепа”.