Критериите за раздаване на енергийни помощи може да се използват и за издаване на карти или ваучери, с които ще се пазарува в специализирани магазини за бедни.

Както вече стана ясно, правителството обмисля да въведе магазини с понижени цени за бедни хора. По този начин управляващите ще се опитат да помогнат на най-нуждаещите се хора с ниски доходи. Идеята все още не е потвърдена и не е ясно как ще се прилага, повече информация се очаква да бъде изнесена във вторник преди заседанието на Министерския съвет, пише в. "Телеграф".

Право на помощи имат лица и семейства с доход под гарантирания минимален доход за страната (65 лв.) за предходните шест месеца.

Обсъжда се хората с доказано ниски доходи да получават карта или друг документ, с който ще могат да пазаруват от магазини с по-ниски цени.

"Има редица критерии, които точно определят прага на бедност. Могат например да се вземат условията, които се имат предвид при отпускането на енергийни помощи", каза лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Той не пожела да коментира идеята за магазините за бедни, докато не излязат повече детайли около нея, но отбеляза, че на бедните хора в САЩ например се раздават купони за намаление на най-необходимите хранителни стоки, които важат в повечето магазинни вериги.

В момента бедните разчитат на специални трапезарии, както и на храните, които и тази година ще бъдат раздавани по линия на Европейския съюз.