Срокът за набиране на кандидати беше до 18 март, след което протоколите бяха изпратени в националния предизборен щаб, който проведе срещи с всичките 31 многомандатни избирателни райони на страната.

Това каза на пресконференция днес председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той представи водачите на листите на партията в многомандатните избирателни райони.

Водач на листите във Варна ще е Лиляна Павлова, самият Цветанов ще води листите на ГЕРБ във Велико Търново и Благоевгад, във Враца водачът ще е Тотю Младенов, който преди да стане депутат и министър, е бил кмет на община Враца.

В Бургас водач ще е Ивелина Василева, биолог по образование. Човекът, който беше в екипа на кмета Димитър Николов, тя беше заместник-кмет и моторът за осъществяването на проектите, свързани с ползване на европейските фондове. След 2009 г. тя беше назначена като зам.-министър в МОСВ, тя беше връзката с Брюксел, заяви Цветанов.

Водачът на листата във Видин ще бъде Владимир Тошев. Според Цветанов той е положил много усилия да се направи добрата връзка между изпълнителната и местната власт. Томислав Дончев оглавява листите на ГЕРБ в Габрово. В Добрич ще е Румен Иванов - един доказан професионалист и общественик, заяви Цветанов. За 9-ти многомандатен избирателен район - Кърджали, водачът ще е Цвета Караянчева, която е била подкрепена от всички общини в областта. За 10-ти МИР - Кюстендил ще е Кирил Калфин, а в Ловеч - Корнелия Маринова. Тя е дългогодишен педагог и директор на най-голямото училище в Ловеч, каза председателят на ГЕРБ. В Монтана Искра Фидосова е безапелационният водач, заяви Цветанов.

Дончо Баксанов ще е водач на листите на ГЕРБ в Пазарджик. По думите на Цветанов той е много добро решение, защото е местен, а не парашутист. Делян Добрев ще е водач на листата в Перник. В Плевен съвсем разбираемо водачът на листата ще е Цецка Цачева, която се е доказала първо като председател на парламента.

В Пловдив водач на листата ще е Бойко Борисов. В Пловдив-област водач на листата ще е областният управител Здравко Димитров. В Разград ще е Валентин Василев. За 19-ти МИР – Русе ще е Пламен Нунев, преподавател, бивш директор на полицията в Русе. В Силистра ще е Стефан Господинов, а в Смолян - д-р Даниела Дариткова, един изключително уважаван лекар в областта. В Сливен водач ще е икономистът Десислава Танева.

В 23, 24 и 25-ти МИР София-град водачи ще са съответно Ивайло Московски, Владислав Горанов и Бойко Борисов. За София област водачът на листите ще бъде Владислав Горанов.

За Стара Загора отново Лиляна Павлова, а за Търговище – д-р Дарин Димитров. В Хасково водачът ще е Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. В Шумен имаше сериозно обсъждане за водаческата роля, но ние избрахме Любомир Христов - той участва активно в разкриването на всички престъпления, които са извършени на територията на Шуменския регион, каза Цветанов. Иван Чолаков ще е водачът на листите в Ямбол - един доказал се спортист и треньор, допринесъл много за развитието на спорта баскетбол сред младежта, заключи Цветанов.

Днес и утре ще започне окончателното регистриране на листите на ГЕРБ в съответните избирателни райони. На 7 април официално ще бъдат представени водачите на листи на сериозно партийно мероприятие, на което се очаква да присъстват представители на ЕНП, каза още той. По думите му тези областни или заместник-областни управители, които попаднат в листите, няма как да останат и да изпълняват задълженията си като такива. Участниците в изборите ще излязат в отпуск и ще се включат в кампанията активно.

Първият законопроект, който ще бъде входиран в 42-то Народно събрание, ще бъде свързан с темата със специалните служби, защото това беше ангажимент на политическите формации на Консултативния съвет при президента, добави Цветанов. Номинациите, които се правят, се правят от общинските структури. ГЕРБ се съобразява с проблемите, които се поставят от местните организации. Местните структури познават най-добре проблемите и дават реална оценка за бъдещите депутати и дали са изпълнявали ангажиментите си, каза още Цветан Цветанов. Към 2009 г. лидерът на ГЕРБ беше кмет на Община София. В днешното си качеството е нормално лидерът да участва в две листи и това е допустимо в закон. Стремим се лидерът да е водач на цялата партийна организация. Закономерно е лидерът да бъде номиниран от партията, добави той.

Симеон Дянков няма да бъде в листите и в изпълнителната власт. Реалистично е управленската програма на ГЕРБ да бъде изпълнена. Дори и лидерът на ГЕРБ или виден партиен функционер в партията не е редно да спуска и определя кой къде да заема определено място. Партийното представителство, регистрирайки ГЕРБ за участие в изборите, минава през всички прозрачни процедури. Всеки български гражданин може да бъде кандидат и нямаме дискриминация към тези, които са предлагани, каза Цветан Цветанов.

На въпрос дали няма риск Любомир Христов, който е бивш директор на ОД на МВР в Шумен, а сега водач на листата на ГЕРБ В Шумен, да манипулира изборите, Цветанов каза: Този човек е работил в интерес на държавата, работил е за разследване на престъпления. Ще има наблюдатели, които ще следят за нормалното провеждане на изборния процес. Всички, които са участвали досега в изпълнителната или законодателната власт, винаги могат да бъдат разглеждани за други позиции, посочи Цветанов.

Вежди Рашидов ще бъде трети в листата на ГЕРБ в Пловдив, втора ще бъде Менда Стоянова. Направена е номинация Красимир Стефанов, директор на НАП, да бъде втори в листата в Хасково. Ако се стигне до връчването на мандат на лидера на партията след спечелването на изборите, и когато бъдещият премиер Бойко Борисов представи своя състав и структурите промени, които трябва да бъдат направени в Министерски съвет, и ако те бъдат подкрепени, можем да изпълняваме предизборната си програма, заяви Цветанов.
На въпрос дали ГЕРБ ще потърси подкрепа от Атака, ако нямат достатъчен брой депутати в парламента, Цветанов призова да не се говори за предполагаеми резултати преди 12 май.

Знаем какво е състоянието на държавата и какви са перспективите за държавата към настоящия момент, каза Цветанов. На 12 май ще можем да ви дадем пълен отговор на всичките ви въпроси, каза на журналистите Цветанов.