Баскетболистите на Балкан постигнаха втори успех този сезон над лидера Лукойл Академик. След като през есента се наложиха в Ботевград, сега сториха това и в Правец. Зелените победиха с 1 точка разлика - 87-86 (15-20, 25-20, 22-24, 24-23), в мач от предпоследния 26 кръг на редовния сезон на НБЛ.


Въпреки че срещата бе без значение за класирането и за двата отбора, те изиграха един запомнящ се двубой. След като миналия кръг стана ясно, че Балкан е твърдо трети, баскетболистите му играха изключително освободено.  Те водеха в резултата 32:46 мин, докато домакините само 7:06 мин.  Нито един от двата отбора обаче не можа да се откъсне с повече от 7 точки.


Първата част зелените спечелиха с 20-15, но след влизането на Божидар Аврамов шампионите заиграха доста по-добре, на полувремето резултатът бе равен - 40-40.


Още в началото на третата четвъртина гонитбата започна отново. Балкан натрупа аванс отг 7 точки, който Лукойл успя да смъкне до 2 - 62-64 в края на третата част. По същия начин започнаха и последните десет минути. В 34-та балканци дръпнах с 5 точки и продължиха да поддържат тази разлика, като 1:39 мин. преди края дори я увеличиха на 6. Точно тогава обаче тримата рефери се опитаха да върнат домакините в мача и почти успяха. Лукойл Академик излезе напред с 1 точка - 84-83, когато до края оставаха 18 секунди и вече се виждаше победител. В оставащите секунди обаче Балкан вкара 4 точки срещу само 2 на шампионите. Това бе и първа загуба на Сашо Везенков като треньор на Лукойл Академик.


В този мач победителите демонстрираха страхотна отборна игра.  Отново с реализаторските си способности блесна Владимир Панич, който вкара 28 точки с добър процент стрелба - 10/16 за 2 точки и 1/2 от тройката, както и 5/5 от фаула. Той е и с най-висок коефициент, като има и 7 асистенции, 5 борби и 2 отнети топки. Отлично завръщане направи и капитанът Йордан Бозов, който пропусна последните три мача на Балкан заради контузия. Той отбеляза 15 точки. Много силно се включи и Джими Хънт, завършил с 12 точки. Той игра близо 32 минути, тъй като в срещата не взе участие Станимир Маринов, получил контузия на снощната треировка и Александър Тодоров не пожела да рискува с включването му.  Урош Петрович вкара 8 точки, с 6 е Йовович, по 5 имат Атила Сантош, Мартин Маринов  и Тодор Тодоров.


За домакините над всички бе Божидар Аврамов с неговите 30 точки при страхотен процент - 7/8 за 2 точки и 3/4 за 3. С 15 точки и 8 борби е Дарил Уоткинс, 12 вкара Брандън Хийт, 11 има Боян Попович.