В ТПГ „Стамен Панчев” бяха представени възможностите на летните младежки лагери „Заедно напред”, които се организират за ученици от ромския етнос. В информационната среща с възпитаниците и учителите на учебното заведение участваха Радослав Христов – служител в отдела по интеграция на етносите към Община Ботевград, Миглена Йорданова – програмен ръководител към фондация „Арете”, и  Зорница Ташкова – председател на Сдружение с нестопанска цел  „Избор за утре. Освен условията за участие в младежките лагери, те дадоха разяснения и по още две програми, осигуряващи стипендии за ученици и студенти от ромската общност. 


„Фондация „Арете” е учредена по инициатива на доброволците от Корпуса на мира. От 2002 организира младежки лагери „Заедно напред” за ученици от ромския етнос. Работим по три основни програми. Едната, както вече казах, е свързана с лагерите. Основен приоритет на тази програма е организирането и провеждането на младежките лагери. Една от целите им е да мотивират ромските младежи за активно участие в обществения и социален живот и личностната им реализация. Към програмата работят около 100 младежи-доброволци, които осъществяват информационната кампания за лагерите. Тази година те ще се проведат през юли и август. Имаме стипендиантска програма, по която се осигуряват стипендии за ученици от 9 до 12 клас. Стипендията е индивидуална – до 800 лева. В рамките на тази сума се закупуват учебници, помагала, униформи, карти за пътуване. Стипендията е насочена най-вече към пътуващи ученици. За две годни сме подкрепили 66 ученици от цялата страна. Втората ни основна програма е „Образователен информационен център”. Тя е предназначена за кандидат-студенти. По нея се предлага консултация на  кандидат-студенти и студенти от ромската общност. Насочваме ги към ментори, които им оказват помощ. Третата програма, по която работим, е „Ромска професионална мрежа”. Нейната цел е да осъществи връзки между студентите и бизнеса”, каза пред наш репортер Миглена Йорданова.


„Учениците, които искат да продължат образованието си, могат да кандидатстват за стипендия. Тя покрива всички разходи за семестриални такси, учебници, карти за пътуване, квартира или общежитие и други. Средствата се осигуряват от Ромския образователен фонд със седалище в Будапеща”, допълни Радослав Христов. Той изрази готовност да предостави повече информация по отделните програми и да окаже помощ на учениците, желаещи да кандидатстват по тях, за попълване на формулярите.