Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Диана Костадинова е направила днес изненадващо посещение на Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград. Преди това тя е участвала в национално съвещание на ръководството на Агенцията по заетостта и ръководителите на регионалните служби, което се проведе в Правец.
Министър Костадинова се е срещнала най-напред с трудовите посредници, а след това и с Владимир Атанасов – директор на Бюрото по труда.
„С министър Костадинова разговаряхме по въпроси, свързани с реализацията на схемите „Развитие” и „Подкрепа за заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Запознах я с положението в нашия район по отношение на подписаните договори. Схема „Развитие” върви към завършек. Последните договори ще бъдат приключени към 31 август. Изразих мнение, че със схема „Подкрепа за заетост” започна реално подпомагането на средния и малък бизнес. Независимо от това, че квотата, която ни беше отпусната, е малка  - 64 работни места. От тях около 20 са реализирани от общините в Етрополе и Правец, а останалите – от частни работодатели на територията на трите съседни общини. Работните места се субсидират по Оперативната програма, т.е. ние заплащаме заплати и осигуровки. Хубавото е в това, че заплатите са различни от минималната работна заплата. Те се равняват на заплатите, които се полагат за минималния осигурителен праг за съответната длъжност. В случая работодателят няма никакви разходи. В рамките на девет месеца работната ръка се издържа със средства по схемата. По време на срещата ми с министър Костадинова стана въпрос и за допълнителните средства, които Министерският съвет преразпредели от резерви в бюджета за активна политика в системата по заетостта през тази година. Това ще рече разкриване на нови работни места със средства от държавния бюджет. Бюрото по труда в Ботевград проведе процедура по тези мерки. Към днешна дата имаме пет сключени договора и към 1 май по тях ще бъдат назначени на работа лица. Предстои и подписването на още няколко договора, но това ще стане след празниците”, сподели Владимир Атанасов.