"Политиците трябва да поемат вече отговорност, че ще се спре опростачването на българския народ", заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия Мая Манолова, зам. - председател на 42 - то Народно събрание. "Трябва политичите да започнат да работят", добави тя.

"Лицемерието и наглостта на бившите управляващи нямат край. Оставям без коментар офертата на ГЕРБ, че щели да дадат един глас на БСП, ако социалистите са поискали, при условие, че се опитват всячески да касират изборите. Едно такова предложение на Бойко Борисов звучи страшно безсмислено", добави социалистката.

Бившият премиер пое ангажимент да подкрепя непопулярни мерки, предложени от кабинета "Орешарски", а час и половина по - късно ГЕРБ показаха,че изобщо нямат намерение да изпълнят думите на Борисов като подадоха жалба с искане за касиране на изборите, добави Манолова. Депутатите на Борисов започнаха с магариите още от първия ден, коментира още тя. Според нея ГЕРБ - ерите са последните хора в НС, които трябва да коментират регистрирането в парламента.

На въпрос тайно или явно трябва да се гласува правителството, Мая Манолова отговори, че след като всичко се прави публично, би трябвало и да е ясно кой ще подкрепи новият кабинет и кой не.

Манолова припомни, че БСП предлага създаването на програмно правителство, но не бяга от отговорност. По думите й, Орешарски не бяга от първоначално заявените намерения, че ще се направи програмно правителство, съставено от експерти. Социалистката поясни също така, че правителството на Пламен Орешарски ще се отчита ежеседмично пред парламента.