ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ С НАГРАДА „ЗЛАТНА ЯБЪЛКА” ЗА ТОВА, ЧЕ ЧОВЕШКИ И ПРОФЕСИОНАЛНО ПРАВИ НАЙ-ДОБРОТО В ИНТЕРЕС НА БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА ДЕЦАТА


На 29 май 2013 год. от 19.00 часа в сградата на Столичния куклен театър-  Националната мрежа за децата, за трета поредна година връчи наградите си за принос към живота и благосъстоянието на българските деца „Златна Ябълка”. НМД създаде наградите „Златна ябълка”, за да отличи приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца. Целта на наградите е да популяризират необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики във всички сфери на детския живот и благосъстояние.
ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ Е НОСИТЕЛ НА „ЗЛАТНА ЯБЪЛКА” ЗА 2013 ГОДИНА В КАТЕГОРИЯ „ОБЩИНА”.
Общината печели тази номинация за провеждането на целенасочена политика, за подкрепа и подпомагане на семействата с деца, като осигурява на децата напълно безплатни детски ясли, детски градини и безплатен обяд в училищата. С това, освен че помага на семействата по-лесно да се справят със семейния бюджет в условията на криза, но и създава реална предпоставка за посещаване на по-голям брой деца на тези заведения, като с това се повишава образователното ниво на децата и учениците в общината.
От 2011 г. до момента отглеждането на децата, настанени в детските заведения на Община Етрополе е напълно безплатно за родителите и се финансира от Общинския бюджет.
Тази практика гарантира правото на равен достъп до образование и здравни грижи за децата в детските ясли и детските градини. С осигуряването на равен достъп, Общината гарантира правото на децата за развитие, като им предоставя безплатни условия за развитие и социализация.
Практиката на община Етрополе е устойчива, тъй като се финансира изцяло от общинския бюджет, като за целта ежегодно се планират необходимите средства и води до устойчиви резултати – повишаване броя на децата, които посещават детските ясли и образователните институции в общината. Ефективна е при постигането на приоритетите в социалната политика на Община Етрополе за подобряване на стандарта на живот на хората в общината, включително на хората в неравностойно положение.
Община Етрополе има и други механизми за гарантиране на детските права. Изключително важно значение и приоритет в работата на Община Етрополе заема социалната политика, насочена към полагане на непрекъснати грижи за живота и здравето на хората от общината. Грижата за децата в Община Етрополе започва още с раждането им. Изплащат се еднократни помощи при раждане на първо дете – 300,00 лв., второ дете – 400,00 лв. и трето дете – 500,00 лв.
При разработването на политиките за децата и семействата участват всички заинтересовани страни – организации на територията на общината – ДСП, училища, детски градини, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/, Център за развитие на общността, гр. Етрополе. Към общината функционира Дирекция „Общинска собственост, икономическо развитие, хуманитарни дейности, проекти и програми”, която осъществява диалог и контрол на създадените от общината структури, насочени към децата и родителите, с училищата, детските градини, детските ясли, МКБППМН и ДСП. На територията на общината функционира Център за обществена подкрепа, който се ангажира с проблемите на децата и семействата в неравностойно положение, с обучения и информационни кампании за приемната грижа и осиновяването на деца.


Текст: Диана Иванова
снимки: автора


Поместваме материала без редакторска намеса.