На фона на растящото недоволство в съседна Турция бившият български премиер Бойко Борисов посъветва турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган да постъпи като него и да подаде оставка, предаде БТВ.

„Ердоган би трябвало да се поучи от мен. Когато хората имат различно мнение, подават оставка, отиваш на избори и хората те избират като първа политическа сила,” обясни Борисов, който подаде оставката на кабинета си на 20 февруари под натиска на мащабните протести срещу монополите от началото на годината.

Вече осми ден не стихват антиправителствените вълнения в Турция, които започнаха в отговор на плановете на властите за застрояване на парка „Гези” в Истанбул. Гражданското недоволство бе посрещано с мощен полицейски отпор, разточителна употреба на сълзотворен газ и водни оръдия.

Борисов и Ердоган се срещнаха два пъти по време на мандата на ГЕРБ - през октомври 2010 г. в София и в края на март 2012 г. в Анкара. На втората среща бе подписана декларация за сътрудничество на високо ниво на съвместното правителствено заседание между България и Турция.

Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието е на власт от 2002 г., многократно призова за преустановяване на протестите и опита да внуши, че зад тях стоят провокатори. Той многократно изтъкна, че демонстрантите по улиците на големите градове на Турция са значително по-малобройни от поддръжниците му, изтъквайки като аргумент близо 50-процентната подкрепа, която получи на последните избори.

Въпреки приликите между едноличните стилове на управление на Борисов и Ердоган и еднаквата им реакция на обида към протестиращите, турският премиер поддържа твърдата си позиция и не дава никаква заявка за отстъпление.