Дефилирът на духовата музика, чийто домакин за втора поредна година е Ботевград, има амбицията да надскочи регионалните, а и националните граници. Защо не Ботевград да стане Балканска, а и Европейска столица на духовата музика? – заявиха организаторите на събитието, които днес дадоха специална пресконференция по повод приключването на проекта.
Според ръководителя на проекта Венцислав Велев следващото издание, което ще се финансира от общината и спонсори, ще има и международно участие. Интерес са проявили оркестри от Сърбия, Итария, Русия и други страни, с които ботевградските музиканти имат дългогодишни контакти.
Събитието имаше широк медиен отзвук в националните медии. „Дефилирът е толкова пъстър, шарен, с много настроение и атрактивни изяви на музиканти и мажоретки, че не беше трудно да бъде промотиран и да привлече вниманието и на големите национални телевизии и радиа” – заяви Владимир Танев, мениджър на агенция  „Травел медиа груп”.
Най-голямото затруднение на организаторите и домакините е  било настаняването на участниците в хотели. „Капацитетът на Ботевград като леглова база е изключително малък. За съжаление в хотел „Ботевград” работи само един етаж и участниците трябваше да бъдат настанявани на различни места, в това число и извън глада, което утежни самата организация. Само за вчерашния ден трябваше да бъде организира нощувката и прехраната на над 350 музиканти и мажоретки” – заяви Маргарита Кирова, председател на читалището.
Въпреки трудностите при организацията на такова мащабно събитие, диригентите и ръководителите на мажоретните състави благодариха на домакините и пожелаха Дефилирът да продължи, за да се популяризира духовата музика. Като един от големите плюсове на събитието музикантите отчетоха, че то е не само за професионални духови оркестри, но и за младежки формации. „Много важно за бъдещето на духовата музика е да има младо попълнение, а в Ботевград се случва нещо необикновено в това отношение” – заяви Пламен Марков, диригент на духовия оркестър на Плевен.