„Безсрочната ни стачка продължава и другата седмица“, категорична бе пред Dnes.bg преподавателят по химия в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" Силвиана Иванова.

„Все още не сме си получили заплатите, а е краят на месеца. В дебитните ни карти няма нито лев“, каза тя. Било им съобщено обаче, че преводът е осъществен още в четвъртък.

„Петък е! Колеги проверяват, но пари няма. Заплати нямат и колегите ни от Бургас, Велико Търново и Варна“, допълни Иванова.

Обяснили им, че в Министерството на финансите имат технически проблем с преводите.

„Как така сега изведнъж изникна този технически проблем“, заяви учителката, която смята, че това е извиване на ръцете, за да прекратят с протестите.

„Протестираме за пари“, категорична бе Силвиана Иванова, която сподели, че още през юни учителите са решили да подсетят правителството, че мизерстват и
работят на доброволни начала.

„ Тогава правителството се обърна към нас с молба, че сме интелигентни хора и не е необходимо да проваляме бъдещето на децата и учебната година, че знаят за нашия проблем и ще го решат. Оказа се, че до септември не поискаха да го решат и затова учителите решихме да обявим, че получаваме подаяния“, заяви учителката.

Иванова бе категорична, че колегите й са решени да отстояват интересите си докрай, дори на цената на проваляне на учебната година.

„Абсолютно твърдо продължаваме борбата докрай, клекнем ли, значи провал“, каза тя. Сподели, че засега в гимназията им няма заплахи за уволнения към стачкуващите учители. От целия учителски персонал само двама учители продължават работа. Родителите и учениците пък стояли плътно зад исканията им.

„Постоянно има деца в училище. Аз лично от нито едно не съм чула да бъде недоволно от нас, нито един родител не съм чула да каже „аз съм недоволен“. Казват ни: Ние сме с вас и трябва да се борите до дупка“, заяви Силвиана Иванова.

По думите й, до четвъртък исканията им са били само икономически, сега обаче:

„Оттук нататък, след като Даниел Вълчев не излиза и се крие, искаме неговата оставка“, каза Иванова и нескрито обяви недоволството си от преговорите, които синдикатите водят с просветното ведомство. Тя заяви, че желанието на учителите е да създадат професионален учителски синдикат. 

Преподавателите от Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" обвиниха в манипулация националните държавни и частни телевизии, които отразяват протеста.

„Нямам нерви да гледам това, което се дава по телевизията. Постоянно се тръби за процента на стачкуващите училища в страната, но по данни на просветното ведомство, а не на синдикатите“, каза Иванова.

На въпрос на Dnes.bg за ширещото се сред общественици мнение, че учителите само искат, а не провеждат реформи, Силвиана Иванова заяви:

„Какво даваме като ниво на образование, това ние си го знаем. Никой не ме е проверил какво знаят децата, какво съм ги научила. Проверяват ме дали съм дошла навреме на работа, дали съм си отишла навреме от работа. Никой не идва да изпита децата и да провери, колко ние сме ги научили“.

По думите й, реформата в образованието се прави от всеки един министър, който идва на власт през последните 19 години, но „въпреки министрите, образованието все още не е рухнало“.