„С чувство на дълбоко уважение и преклонение пред светлата легендарна личност, ние признателните жители на Ботевград всяка година отдаваме заслужена почит пред паметта му". С тези думи бе открито тържеството по повод 176 години от рождението на Апостола.


 Цветя и венци пред паметника на великия син на България поднесоха: кметът община Ботевград Георги Георгиев, депутатът Даниел Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, директори на учебни заведения, представители на общински фирми, културни институции, партийни и неправителствени организации, граждани.  


 Васил Иванов Кунчев, Васил Левски, Апостолът на свободата, е един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия". Турците го търсят непрекъснато. Той непрекъснато успява да се измъкне, като се преоблича и се превъплъщава в различни образи. Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер - "Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее". Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от него. Обесен "там близо край град София" на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес, но някак си винаги неговите завети остават все така несбъднатата българска мечта.


"Нашата работа зависи от нашите собствени усилия", "Народната работа стои над всичко", "Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва", "Времето е в нас и ние сме във времето", "Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си". Това са само част от написаните мисли, оставени като завет от Апостала на българската свобода Васил Левски.