С решение No. ДМ-316/27.12.1978 г. на тогавашния Комитет за култура се създава Общоисторическа музейна сбирка в Правец. На 18. 04. 1981 г. официално се открива сградата на Културния комплекс в града и тази на Историческия музей, с първата музейна експозиция. Затова и датата 18 април се смята за рождената дата на правешкия музей.
По повод на годишнината Етрополският исторически музей подготви изложба, с която гостува на колегите им от съседния град. „Сътворено от ръцете на етрополските майстори” е мотото, а експонатите са колекции от бъклици и витленици.
След програмата по честването гостите от Етрополе направиха демонстрация на рисуване на уникалната по своята украса етрополски писани великденски яйца. Посетителите на изложбата бяха впечатлени от красотата и изяществото на тези яйца, които веднага намериха свои почитатели и в този град.
Гости на откриването бяха заместник-кметът на Община Правец Миглена Димитрова, секретарят на общината Мая Цанова и директорът на Историческия музей в Етрополе Наталия Цветкова.