От новата учебна година в основните училища в Ботевград, Новачене, Скравена, Трудовец и Врачеш ще бъдат разкрити общо 29 маломерни паралелки, като в нито една от тях броят на учениците няма да е под 10. За обезпечаване на учебния процес в тях ще бъдат отпуснати 149 604 лева, решиха съветниците на вчерашната сесия. Кметът Георги Георгиев предупреди, че общината не разполага с тези средства и за осигуряването им трябва да се погрижат училищата, в които ще функционират паралелки под норматива. 
„Директорите на училища трябва да си решат проблема в рамките на техния бюджет. Децата намаляват, учителите остават все толкова, заплатите им също, даже растат”, каза Георги Георгиев пред съветниците.
По време на обсъждането на докладната съветникът Цеца Христова каза, че е впечатлена от това, че в училището в Литаково няма да има маломерни паралелки. Тя заяви още, че недоумява как училищата в другите големи села не могат да задържат учениците си. Колежката й в ОбС Даниела Дойчева, която е директор на ОУ „ Отец Паисий” във Врачеш, отговори, че в някои учебни заведения маломерни паралелки ще има само в осми клас, тъй като учениците са издържали успешно изпитите за елитните гимназии. „За нас това е повод за гордост. Действително демографският проблем също оказва своето негативно влияние, но това се случва в цялата страна. Недопустимо е училищата в големите села да бъдат закрити”, добави Дойчева.