Във връзка с постъпило питане от групата на общинските съветници на БСП, относно изпълнявания от община Етрополе проект: „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на гр. Етрополе” Ви давам отговор на поставените от Вас въпроси:
1. Има ли разлика между заданието и технологията на изпълнение на канализационната и водопроводна част в района на пл.”Малък пазар”, от една страна и от друга – в сравнение с тези на бул. „Руски” (в централна градска част)?
Отговор: Разликата е съществена, тъй като бул. „Руски”, както и бул. „Партизански” са оразмерени с конструкция на пътното платно за тежко и съответно свръхтежко натоварване, за разлика от вътрешните улици на гр. Етрополе. Следователно само по тези булеварди има изискване към обратната засипка да бъде изпълнена с трошен камък. Съответно може да се забележи и разликата в изискваните дебелини на асфалтовите пластове при възстановяването на пътната настилка.
В района на „М. пазар” технологичната последователност е следната:
1. Монтирането на канализационните тръби се извършва директно върху дъното на изкопа, поради спецификата на работа при подмяна на работеща канализация, в условията на голям дебит течаща отпадна вода.
2. Полагането на водопроводните тръби се изпълнява КАТЕГОРИЧНО върху пясъчна подложка и след полагането се изпълнява обратна засипка от пясък над теме тръба, като се спазва проектното решение.