„Културен мост – Бела Паланка и Етрополе”. Това е наименованието на проекта,  който се осъществява по Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Сърбия. Обхваща периода 21.01.2013-21.01.2014 година, като се предвижда културен обмен между НЧ „Тодор Пеев 1871” и Домът на културата на Бела Паланка.
„Проектът интегрира съвместни идеи, приоритети и дейности на двата основни културни центрове в общините Етрополе и Бела Паланка. Проектът предвижда разработване на съвместна работа с работно заглавие "Един ден в..., която ще представи живота на местните хора от двете страни на границата в миналото и в момента.
Предвижда организирането на съвместни аматьорски и професионални мероприятия, като обмен в Бела Паланка и в Етрополе. Той  има силно трансгранично въздействие, тъй като ще даде възможност на над 250 местни жители да общуват чрез универсалния език на изкуството и представяне на общи резултати, включително всички изкуства, практикувани в двете общини.
Спектакълът ще бъде заснет и умножен на DVD-та, които ще бъдат разпределени в културните центрове в целия граничен регион...” 
В идеята на спектакъла е залегнала легендата за Зольовската чешма: „който момък пие вода от чешмата, става Етрополски зет”. Разработен е в три части:
- „На гости в Етрополе”. Момък от Бела Паланка идва в Етрополе с приятели, пил е вода от чешмата и си е харесал момата.
Тази част от спектакъла беше разигран в Етрополе по време на Празника на града-Петровден. Тогава 62 самодейци от Бела Паланка, заедно със самодейни състави на НЧ „Тодор Пеев-1871”, представиха запомняща се програма. Тя беше заснета от телевизионен екип Пирот.
- „На гости в Бела Паланка” – 137 наши самодейци се подготвят трескаво за посещението, което е планирано за края на следващата седмица. Ще заведат момата, която си е харесал тамошният момък и ще присъстват на Празника на баницата, който се организира всяка година.
За Сърбия ще пътуват всички самодейни състави на нашето читалище. Младите таланти от литературния кръжок „ Христо Ясенов” ще изпълнят свои стихотворения за празника.
От 6 до 11 юли т.г. 60 самодейци от Театралната трупа „Михаил Пенчев” и Фолклорния ансамбъл бяха вече в Бела Паланка на обучение по спектакъла.
- „Сватбата между нашата мома и техния младеж” ще бъде в Етрополе през октомври т.г.   
Идеята сътрудничеството между двете общини е да не спира с изпълнението на този спектакъл, а да продължи във времето и да бъде част от културния живот на хората.


Снимките са от Празника на Етрополе-Петровден.