През тази учебна година първокласниците, записани в общинските училища, са 309 на брой, с 9 повече от миналата. Те се обучават в 15 паралелки. Общият брой на учениците в началото на учебната 2013-2014 год.в Община Ботевград е 3627 /2707 – в общинските училища и 920 – в държавните ПГТМ „Христо Ботев” и ТПГ „Стамен Панчев”/, с 218 повече от началото на учебната 2012-2013 год. Това показват данните в Информацията за готовността на учебните заведения на територията на Ботевград за новата учебна 2013-2014 год. В нея се посочва като обезпокоителен факта, че изпълняващите ремонта по проект „Енергийна ефективност” по фонд „Козлодуй” – изпълнители от „Обединение ВОД”, в детските градини „Слънце”  и „Славейче” работят с бавни темпове. Децата от тези детски заведения са поети за обучение в останалите забавачници на територията на Ботевград.
Продължава ремонтът по същия проект в ОУ „Н.Й.Вапцаров”, но засега не се пречи на учебния процес. Санирането и довършителните дейности продължават в сградата на начален етап, като това се извършва поетапно и не дава никакво отражение върху провеждане на занятията в училище.
В Информацията се посочва още, че за новата учебна година на територията на общината са обхванати в подготвителни групи 388 деца. Общият брой на децата в обединените детски заведения, в които функционират яслени групи, и детска ясла „Здравец” е 1358.