„През август 2014 година лицензът на рентгена в болницата изтича. Той е над 30-40 години и в никакъв случай няма да можем да подновим лиценза на тази апаратура” – заяви управителя та на МБАЛ Ботевград д-р Филип Филев.– От Агенцията за ядрено регулиране няма да ни разрешат да работим с този рентген. Спрат ли ни лиценза на рентгена, край на клиничните пътеки. А това означава край на ботевградската болница”.
За да не стовари този апокалипсис, д-р Филев е започнал да търси рентгени на старо. „Обаждам се по телефона, контактувам с болници в Германия, търся нещо на 7-8 години, което да купим. Станал съм като просяк. Но 35 хиляди лева аз няма откъде да взема. Не знам какво ще се случи. До края на годината ще изкараме, а от 1 януари, ако някой може повече, да заповяда. Столът е свободен. Ядовете са ми достатъчно. Положението никак не е добре, казвам го сериозно” – заяви пред наш репортер шефът на болницата.
От тази пролет ремонтните в болницата са спрени. „Инфлационният индекс изяжда малкия приход на болницата, който може да си позволим да инвестираме за подобряване на битовата част  - споделя д-р Филев. –Поне успяхме изцяло да ремонтираме тоалетните, канализацията, водопровода и покрива на основната сграда. Този година трябваше да направим ремонт на покрива над операционния блок, тъй като тече, но нямаме тази възможност. Като оперираме в дъждовните и снежни дни, капе вода от операционната лампа. Това е истината”.