Книгата „Операция Джеронимо” излиза на българския пазар благодарение на ботевградчанина Николай Диков. Тя ще бъде представена в общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” на 22 октомври от 17.30 часа.


Авторът Крис Райън е роден през 1961 г. в село до Нюкасъл. През 1984 г. постъпва в SAS. По време на десетгодишната си служба в Полка участва в множество военни операции. Той е командир на отделение от снайперисти в един от отрядите за борба с тероризма.
По време на войната в Персийския залив от осемчленното отделение, в което участва, единствено той успява да се спаси и да избяга от Ирак. Трима от войниците загиват, а четирима са пленени. Бягството му е уникално по рода си в цялата история на SAS. През последните две години от службата си в Полка обучава бъдещи кадри на SAS. През 1994 г. напуска SAS. Оттогава работи в областта на опазване на сигурността в различни части на света.


„Операция Джеронимо” е седемнайсетият роман на Крис Райън. Книгата проследява подготовката и изпълнението на мисията по залавянето и ликвидирането на терорист номер едно - Осама бин Ладен.
Подобно на останалите романи на Райън и този покорява с реализъм. Сюжетната линия е страховита, но достоверна.