Учени създадоха нов "любовен тест", който според тях предсказва по-добре успеха на връзката, отколкото добрите намерения на младоженците.

Изследването показва, че подсъзнателната реакция на снимка на партньора може да бъде полезен индикатор за успеха на брака. Хората с негативна реакция е по-вероятно да са нещастни няколко години по-късно.

Авторът на изследването проф. Джеймс МакНълти от Държавния университет във Флорида, казва, че новият тест оценява истинските чувства на младоженците един към друг, а не това, което казват на другите хора или дори признават пред себе си.

"Тази непосредствена реакция изглежда доста силна при предсказването на шансовете на хората да останат щастливи", заяви той пред Би Би Си. Неговият екип интервюирал 135 младоженци малко след брака им.

Учените ги помолили да оценят брака си с положителни и отрицателни прилагателни като "добър", "лош", "задоволителен", "незадоволителен". След това те изследвали реакцията им един към друг, използвайки своя "любовен тест".

Той включвал показването на единия партньор на снимка на другия за една трета от секундата. След това те трябвало да отговарят колкото се може по-бързо дали думи като "страхотен", "прекрасен", "ужасен" и "страховит" са положителни или отрицателни. Скоростта, с която отговаряли била индикатор на истинските им чувства, казват изследователите.

Тестът се основава на психологическия принцип на асоциациите. Теорията е, че след краткото поглеждане на снимка на партньора, младоженецът или младоженката е в положително или отрицателно състояние на ума.

Ако са в положително състояние на ума, те ще определят като положителни думи като "прекрасен", "страхотен" по-бързо, отколкото негативни думи като "страшен или ужасен" и обратното. Проф. Макнълти и екипът му установили, че съзнателните отговори на младоженците били положителни и от тях лъхало щастие за връзката им. Но непосредствената реакция от любовния тест варирала значително.

Учените интервюирали двойките на всеки шест месеца в продължение на четири години. Те установили, че средно хората с негативна непосредствена реакция е по-вероятно да казват, че са нещастни с напредването на годините. Някои дори се развеждали.

БГНЕС