Всеки здравноосигурен гражданин може да смени до 31-ви декември досегашния си личен лекар, съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Формулярът за смяна може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК. Той е поместен в секция „Вие питате”.
Не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран за смяната от пациента. Това става по служебен път. Здравноосигуреният само вписва своите лични данни във формуляра за смяна. В регистрационната форма се попълват и данните на предишния личен лекар, както и на неговата практика.
От своя страна новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и данните на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия си избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната книжка на пациента. Тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор”.
Всяко здравноосигурено лице има право да смени личния си лекар с друг, сключил договор с НЗОК, два пъти в годината - през месеците юни и декември. Такава смяна може да се направи и извън тях, ако обстоятелствата налагат това (смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.).