Лесните за прилагане правила могат да спестят до 15% от сметката за електроенергия, показват данните от съвместно проучване на ЧЕЗ и Софийска енергийна агенция СОФЕНА.


Отопление и топла вода


1. Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да понижи сметката за ток с 10%.


2. Намалете вашата сметка за подгряване на вода до 10%, като понижите температурата на нагревателя от 60°C на 55°C.


3. Използвайте таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа – положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.


Готвене


4. Използвайте остатъчната топлина на фурната. Ако изключвате фурната 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за електроенергия за нейната работа.


5. Гответе с капак и използвайте в максимална степен тенджери под налягане – така можете да постигнете икономия на електроенергия до 20%.


6. Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.


Охлаждане


7. Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, за да осигурите ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.


8. Размразявайте хладилника си колкото може по-често, защото образуваният лед в него повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).


Пране, миене, сушене


9. Използвайте пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура. Tака ще спестите енергията, необходима за загряване на водата.



Развлечение (телевизор, компютър, малки електроуреди)


10. Можете да намалите сметките за електричество до 5%, ако изключвате уредите от контакта, когато не ги използвате. Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа годишно около 150 kWh електроенергия.