Моника Панайотова, ГЕРБ: Великобритания да спре дискриминацията и спекулациите за мигрантска вълна от българи и румънци


Великобритания не може да нарушава договорите на ЕС и същевременно да се ползва от достиженията на Вътрешния пазар. Нека не разделяме Европа на бедни и богати държави, а на такива, които изпълняват задълженията си като членове на ЕС. За това призова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова в изказване пред Европейския парламент в Старсбург късно снощи. Повод за изявлението на Панайотова стана изявлението на британския премиер Дейвид Камерън, че свободното движение на хора в ЕС трябва да бъде „по-малко свободно”, визирайки отпадането на ограниченията до трудовия пазар за българи и румънци.
В изказването си пред евродепутатите Моника Панайотова от ГЕРБ призова да спре дискриминационното отношение и спекулациите за мигрантска вълна от българи и румънци. Според Панайотова данните показват, че огромна част от мигрантите от България и Румъния са „икономически активни” и мигрират с цел работа. „Българите и румънците, които не са в топ 20 на националностите, имигриращи във Великобритания, са най-често интелигентни млади хора, които са „икономически бонус” за страната, тъй като внасят повече данъци в британския бюджет, отколкото страната плаща под формата на социални помощи. ЕК многократно потвърждава, че вътрешната мобилност в ЕС има положителен ефект върху икономиките в държавите-членки“, изтъкна още Моника Панайотова.
Според българския евродепутат от ГЕРБ действията на британското правителство създават негативни стереотипи по отношение на законно пребиваващите българи и румънци. Моника Панайотова заяви, че британските власти показват политическа немощ за позициониране във вътрешнополитически план не чрез постижения, а залагайки на принципа на „страха“ и негативната кампания срещу европейски граждани.
10.12.2013 г. Пресцентър ПП ГЕРБ