Депутатите отхвърлиха законопроекта на Волен Сидеров за либерализиране на пушенето на обществени места. Гласуваха 188 народни представители, от които 64 - „за", 107 - „против", а 17 - „въздържал се".
По време на обсъжданията народните представители дискутираха дали да се пуши на стадионите, както и на обособени места на летищата и в заведенията. Народни представители от ПГ на ГЕРБ, която е срещу отпадането на пълната забрана, носят стикери върху реверите на саката си срещу цигарите.
В залата бе министърът на здравеопазването Таня Андреева.Тя изрази категоричната си позиция против либерализацията.
„Не приемем противопоставяне на бизнес срещу здраве. Забраната на тютюнопушенето на обществените места е въпрос за общественото здраве. Тази забрана защитава здравето на непушачите, на работещите в заведенията и е в защита на превенцията срещу тютюнопушенето. Всичко е въпрос на собствен избор. В момента забраната не спира възможността за избор", подчерта министърът.
По думите й сред водещите фактори при онкологичните, сърдечно-съдовите заболявания, белодробните заболявания е тютюнопушенето. При пасивните пушачи два пъти повече е никотинът и катрана, които се поглъщат, 73 пъти повече амоняка, отколкото при активните пушачи.
„Виждала съм умиращи хора от карцином, при които като първи фактор е посочено тютюнопушенето. Виждала съм жени, страдащи от стерилитет, които са забременявали след спиране на пушенето", каза Андреева.