По повод 166 години от рождението на големия български поет, революционер и патриот Христо Ботев, които се навършват днес, в малкия салон на читалището в Ботевград се състоя музикално-поетична програма, по време на която прозвучаха стихове на Ботев, както и песни, и стихове, вдъхновени от неговия подвиг.
„Животът и делото му са един непрекъснат стремеж към свобода и социална справедливост. Живот, достоен за подражание и възхищение. С името и примера на Ботев” растат младите поколения в нашия град. Подвигът на загиналите герои за свободата на България е символ на непокорния народностен дух. Той е неразривната връзка между миналото, настоящето и бъдещето. Нека за миг да отворим сърцата си и да преживеем незабравимия, непрежалимия, неумолимия в своята истина, големия, нашия, познатия и непознат Христо Ботев”. С тези думи запозна програмата, подготвена в чест на патрона на нашия град. В нея взеха участие и ученици от ПГТМ „Христо Ботев”. Чрез компютърна презентация те припомниха живота и делото на великия българин.
Честването на годишнината от рождението на Христо Ботев продължи с шествие до паметника на поета. В знак на преклонение и признателност венец поднесе кметът Георги Георгиев. Цветя бяха поставени и от други граждани.