До момента за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води в Ботевград са усвоени 5 000 000 лева. Останалите средства за довършване на обекта са в сметката на общината. До края на тази година съоръжението ще бъде напълно готово.
Пречиствателната станция за отпадни води се изгражда по проект на общината, който включва и изграждане на канализация в Зелин. През изминалите две години във вилната зона е изградена канализация с дължина 5 800 метра. Само през 2013 година 320 домакинства са свързани към новата битова канализация.
Общата дължина на канализацията в Зелин е 12 000 метра. Остават още две-три улици в южната част на селището, по които ще бъде положена канализация. С това изграждането на канализация във вилната зона ще приключи на 97-8 на сто. Без канализация ще останат само имоти, които се намират на труднодостъпни места. Това съобщи кметът Георги Георгиев по време публичния отчет за свършеното през първите две години от своя мандат.
Да припомним, че изграждането на пречиствателната станция за отпадни води се финансира по Оперативна програма „Околна среда”. Общият бюджет на този проект е 20.1 млн. лева, от които 15.3 млн. лева са от европейските фондове. Размерът на националното финансиране е 3.8 млн. лева, а останалите средства ще бъдат осигурени от общинския бюджет.
Новата пречиствателна станция ще пречиства отпадните води на Ботевград, Врачеш, Трудовец и Зелин.