На 1 февруари автобусните превозвачи в страната започват ефективни протестни действия срещу нерегламентираните превози и липсата на контрол в сектора, включително и по международни линии. Превозвачите се оплакват, че на всяка автогара в България има коли, които возят незаконно.


Собственикът на най-голямата фирма-привозвач в Община Ботевград – Новко Новко, заяви за новините на телевизия „Ботевград” снощи, че подкрепя решението на браншовите организации за протест. „Този вид сив сектор много пречи на официалните превозвачи, които изпълняват линии по договори с общини и други институции”, каза той.


По думи на Новко Новков ботевградските превозвачи също страдат от нелоялната конкуренция. ”Това са хора с частни коли, който пътуват до София. Ние сме близо до столицата, много ботевградчани работят там. Има такива, които се организират да пътуват заедно, но има и такива, които на цената на автобусния билет превозват пътници, с което ощетяват превозвачите.


Новко Новков казва, че с неговите автобуси, до Врачеш например, пътуват само пенсионери и ученици, които са с безплатни карти. Тези, които са с билети, се качват на таксита, които чакат на спирката при спортната зала и возят на цената на автобусния билет.
Автобусните превозвачи в страната поискаха и компенсации и заради пътниците, които получават привилегии от държавата да се возят без пари, но на практика това се поема от самите превозвачи. „Доколкото ми е известно всяка община получава субсидии от държавата. Въпросът е как те се разпределят и дали достигат до превозвачите”, каза още Новко Новков за новите на телевизия „Ботевград”. Според него сивият сектор влияе на приходите на лицензираните фирми – превозвачи и ги затруднява да правят инвестиции за подобряване на услугата. „Първо трябва да мислим как да оцелеем, а след това да инвестираме”, каза Новков.


Фирмата на Новко Новков е издала над 6000 безплатни карти за пътуване на пенсионери и ученици в Община Ботевград. Само по маршрута за Зелин картите са 800.