Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно решението на парламента от 22 октомври миналата година за налагане на мораториум до 1 януари 2020 г. върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица, съобщи „Правен свят".
Въпреки това решението на КС още не е публикувано на сайта на съда.
КС изцяло възприема аргументите на вносителите на искането, че този акт противоречи на чл. 22, ал. 1 от българската конституция, според който "Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон."
Той противоречи и на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз от 2007 г.
Текстът според магистратите изрично препраща към Договора за присъединяване, съгласно който в седемгодишен срок от присъединяването на България към ЕС трябва да отпаднат всички ограничения за придобиване на земя от граждани на ЕС. Тъй като България се присъедини към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., срокът изтича на 1 януари 2014 г.
Според изданието решението на КС очаквано, защото още при гласуването на мораториума в парламента, дори самите народни представители заявяваха, че са наясно за неговата юридическа несъстоятелност.