В обръщение към нацията държавният глава Росен Плевнелиев предложи на Народното събрание да вземе решение за произвеждането на национален референдум, съвместно с предстоящите през месец май избори за членове на Европейския парламент.
Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин - чрез референдум, заяви Плевнелиев.
Затова, обяви той, ще се възползвам от правото, което ми дава законът, и ще предложа на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум със следните три конкретни въпроса:
1. Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
3. Въпрос: Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
Според Плевнелиев, чрез провеждането на референдума съвместно с евроизборите с възможно най-малко средства, обществото ще изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани, които са в основата на демокрацията.