Кметът Георги Георгиев е внесъл докладна в ОбС, в която предлага заплатата му да бъде увеличена на 2400 лева, а кметовете на петте големи села да получават по 1100 лева, считано от 1 януари 2014 год.


„На основание параграф 7 от ПЗР на Постановление на Министерски съвет №3/15.01.2014 год. за промяна на Постановление на Министерски съвет №67/2010 год. за работните заплати в бюджетните организации и дейности са направени промени в Приложение №5 към.чл.2., т.4 на начина за определяне на началните и максимални основни месечни работни заплати на кмет на община и кметове на кметства.”, пише в докладната, включена в дневния ред на извънредното заседание, което ще се проведе на 6 февруари.


Ако съветниците гласуват предложението, заплатата на кмета на Ботевград ще се вдигне с близо 1000 лева, на кметовете на селата Врачеш, Литаково и Новачане – с 200 лева, а на кметовете на Трудовец и Скравена – с 300 лева.


Да припомним, че на сесията на ОбС, която се проведе на 19 декември 2013 год., кметът Георги Георгиев предложи на ОбС да гласуват по-високи възнаграждения на кметовете на петте големи села на територията на общината, считано то 1 декември 2013 година. Предложението на вносителя беше Сашо Денкин, Георги Мишев и Даниел Дилов, които са съответно кметове на Врачеш, Новачене и Литаково, да получават по 800 лева, а Веселин Драганов и Иван Иванов – кметове на Трудовец и Скравена, да получават със сто лева по-малко. В хода на обсъждането бе дадена думата за мнения и други предложения. Цветан Цолов предложи всички кметове да получават по 800 лева. Според Цветан Миньовски кметовете, които не са пенсионери, трябва да получават еднакво възнаграждение – по 800 лева, а кметовете, които са пенсионери – по 700 лева. Кметът Георгиев не се съгласи заплатите на кметовете на кметства да бъдат уеднаквени. Предложенията на съветниците бяха подложени на гласуване, но не събраха достатъчен брой гласове. В крайна сметка със 17 гласа „за”, 1 „против” и 7 „въздържали се” бе прието предложението на градоначалника.