Общински съветници внесоха докладна записка в Общинския съвет, в която предлагат да се направи допълнение към негово Решение №19/26.01.2012 год.


В докладната пише:



Уважаема г-жо Председател, Уважаеми колеги Общински съветници,


С Решение №19/26.01.2012 г. сме дали своето съгласие Община Ботевград да подпише Договор за закупуване на телевизионно време от програмната схема на Телевизия "Ботевград" с оператора СД "Бонев и съдружие", за излъчване на новини, събития и полемики от местно значение в следните собствени телевизионни предавания:
- "ЧАСЪТ НА ОБЩИНАТА" - бюлетин с времетраене ЗО минути, излъчван два пъти седмично;
- "ЧАСЪТ НА ОБЩИНАТА - ГЛЕДНА ТОЧКА" - бюлетин с времетраене 60 минути, излъчван два пъти месечно - всяка първа и трета седмица на месеца.


Съгласно сключения договор общината е задължена да заплати сума в размер на 102 000.00 /сто и две хиляди/ лева, с включен ДДС, за срок на договора 4 /четири/ години, считано от датата на подписването му.
Неведнъж сме искали да вземем участие в тези предавания и да изразим своето мнение по въпроси от значение за общината. Водещата г-жа Десислава Дойчева винаги ни е отказвала с мотив, че за да участваме в предаването, е необходимо изрично разрешение. Така и не разбрахме от кого.
Внесохме писмено питане със същия въпрос до председателя на ОбС, но не получихме отговор. Въпросът за нашето участие в предаванията е поставян и в заседания на Общинския съвет, като според кмета на общината причините за отказите са, че не сме били "интересни за журналистката".
Смятаме, че след като заплащането на предаванията се осигурява от гражданите на Община Ботевград, то те имат право да чуят и различно мнение от това на кмета и управляващото мнозинство.
Считаме, че е целесъобразно да се допълни приетото Решение №19/26.01.2012 г., като се регламентира разпределение на закупеното ефирно време между групите в Общинския съвет, но и да се даде възможност за мнения на отделни граждани и представители на неправителствени, граждански и други организации и сдружения.


В нашия Общински съвет винаги се е декларирала демократичност и публичност. Смятаме, че съгласно тези принципи, трибуната трябва да се предостави на широк кръг от обществото.
Поради това и на основание ЧЛ.21 ЗМСМА предлагаме на ОбС Ботевград да приеме следното


РЕШЕНИЕ:


Приема разпределение на закупеното в изпълнение на Решение №19/26.01.2012 г.
ефирно време както следва:
1. 50% от ефирното време на предаването "Часът на Общината-гледна точка" да
бъде използвано от Кмета и общинската администрация;
2. 50% от ефирното време на предаването "Часът на Общината-гледна точка" да
бъде разпределено пропорционално между отделните групи общински съветници;
з. Веднъж месечно ефирното време на предаването "ЧАСЪТ НА
ОБЩИНАТА" да бъде предоставяно на представители на
неправителствени, граждански и други организации и сдружения.


Вносители на предложението са: адв. Христо Якимов, д-р Марияна Горгачева, д-р Веселка Златева, инж. Филип Филипов, Иван Гавалюгов, Яница Иванова, инж. Цветелин Цветков, Цветан Цолов и Цветан Миньовски.