В най-голямата нощ на Холивуд, по повод раздаването на 86-тите по ред престижни награди „Оскар", имаше голяма доза блясък, стил и красота. По най-натоварения червен килим на годината мина истинско съзвездие от холивудски знаменитости, сред които Леонардо ди Каприо, Кейт Бланшет, Дженифър Лоурънс, Матю Макконъхи и др.

Историческата драма „12 години робство" е най-добрият филм, според американската филмова академия.

Кейт Бланшет спечели "Оскар" за най-добра женска роля за изпълнението си в "Син жасмин".

Матю Макконъхи получи най-желаната статуетка за най-добра мъжка роля за участието си в "Dallas Buyers Club".

Лупита Ньонго увенча дебюта си в киното с "Оскар" за най-добра женска поддържаща роля за участието си в "12 години в робство".

Джаред Лето прие наградата за най-добра поддържаща мъжка роля за играта му в "Dallas Buyers Club".

Филмът "Гравитация" пък взе цели 7 статуетки. Наградите бяха за - режисура, филмова музика, постижение в монтажа, операторско майсторство, най-добър звуков монтаж, най-добър звук и най-добри визуални ефекти.

Disney очаквано успя да отнесе две статуетки за „Леденото кралство" в категориите за най-добра анимация и най-добра песен.

Мартин Скорсез пък бе номиниран като режисьор за 8- ми път. Тазгодишната му номинация е за лентата „Вълкът от Уолстрийт". Именно този лента бе в пряка конкуренция с "12 години робство" и до последно не се знаеше кой от двата филма ще бъде обявен за най-добрият.

Любопитна подробност е, че във "Вълкът от Уолстрийт" има над 500 псувни. Феновете на Леонардо ди Каприо, който играе галвния персонаж във филма, вероятно са разочаровани, тъй като техният любимец се размина за малко с "Оскар"-а.

Актьори, режисьори и гости на голямото събитие имаха възможност да хапнат инетресни неща, като - суши, омари, тортелини с кестени, виенски шницел от Австрия, оскари, направени от шоколад на пръчка, както и стабилна селекция от алкохол - вина от всички елитни лозя в Калифорния.