Изпълнителна агенция по лекарствата е наложила административно наказание - 1500 лева, на управителя на МБАЛ – Ботевград д-р Филип Филев. По негови думи причината за наказанието е, че диагнози, поставени чрез изследване на кръвта, са подписани от лекар, който е завършил курсове по клинична  хематология. Според проверяващите това влизало в задълженията на лекар с придобита специалност по хематология. На този етап обаче местната болница не се нуждае от такъв специалист. „МБАЛ – Ботевград имаше сключен договор със отделението по трансфузионна хематология в окръжна болница „Света Анна” за извършване на хематологични изследвания и снабдяване с кръв. Прекратих го, защото им плащахме по 2000 лева на месец. Сега местната болница е сключила договор с Центъра по трансфузионна хематология при Майчни дом”, обясни д-р Филев.
Управителят на болницата каза, че е обжалвал санкцията на Изпълнителна агенция по лекарствата. Той обаче научи от нас, че Районният съд остава без разглеждане жалбата с мотива, че тя не е подадена от негово име, а от името на МБАЛ – Ботевград, която не е страна в производството.
„Разпоредбата на чл. 59, ал. 2 от ЗАНН регламентира, че нарушителят и поискалият обезщетение могат да обжалват наказателното постановление в седемдневен срок от връчването му. Законодателят не е предвидил възможност за други лица, освен посочените, да подават жалби срещу издадено наказателно постановление. От депозираната жалба се установява, че жалбата срещу Наказателното постановление не е от името на д-р Ф. П. Ф., т. е. в защита на неговите права и законни интереси, а от името на „Многопрофилна болница за активно лечение” ЕООД, което прави жалбата процесуално недопустима”, се посочва в определението на съда. То подлежи на обжалване с частна жалба пред Административния съд в седемдневен срок.
Жалбата, която съдът остави без разглеждане, е подготвена от адвоката на Общинския съвет – Стоян Стоянов.