Общински съветници поискаха да проверят днес как се стопанисва високия корпус на МБАЛ – Ботевград, който общината е обявила за продажба. В 13.30 часа пред болницата се събраха: д-р Веселка Златева, д-р Марияна Горгачева, адв. Христо Якимов, Николай Димитров, Цветан Миньовски, Яница Иванова, Филип Филипов, Цветан Цолов и Иван Гавалюгов. Те обаче не бяха допуснати да влязат вътре с мотива, че първо трябва да внесат мотивиране искане, адресирано до общинския кмет Георги Георгиев.


 „Обърнахме се към служителя, който отговаря за общинската собственост, да ни осигури достъп до сградата, за да видим как тя се стопанисва. Ние поискахме да извършим проверката в по-ранен час – 10 часа. Г-жа Запорожанова предложи и ние приехме да се срещнем пред болницата в 13.30 часа. Общинските съветници дойдоха в уречения час.Представители на общината обаче не се явиха”, каза Христо Якимов.


 „Г-жа Запорожанова ни информира, че е уведомила кмета за това, че искаме да посетим високия корпус на болницата. Георги Георгиев е отвърнал, че трябва да внесем искане, адресирано до него, в което да посочим целта на посещението. Без това мотивирано няма да бъдем допуснати в сградата”, обясни д-р Златева. 


 „Няма законово изискване за внасяне на подобно искане. Според Закона за местно самоуправление общината е длъжна да ни съдейства в случая. В крайна сметка общинските съветници сме представители на собственика на тези общински имоти, а именно населението на общината, и в тази връзка имаме право да установим на място как се стопанисва общинското имущество. От Общината се опитват ненужно да формализират нещата с някакви абсурдни  мотивирани искания за достъп. Няма нужда от някакъв специален мотив, за да бъде предоставен достъп на общински съветник до което и да е общинско имущество, за да се запознае със състоянието му и начина на  стопанисване. Това дори е част от задълженията ни”, допълни Иван Гавалюгов. 


 На въпроса дали имат сигнали за нередности относно стопанисването на високия корпус, съветникът Филип Филипов отговори: „Погледнат отвън – високият корпус на болницата не се стопанисва. Затова на едно от миналите заседания на ОбС зададох въпрос на к-н кмета как се охранява сградата, а то отвърна, че се охранява добре. В тази връзка искаме да проверим как стоят нещата отвътре.”. По предложение на Филипов съветниците инспектираха залата отвън. След това се отправиха към пречиствателната станция в местността „Власов рът”, но и там, както се очакваше, удариха на камък.


Пазачът показа писмена заповед от управителя на ВиК Радослав Наков, с която забранява влизането на външни лица в пречиствателната станция. Съветничката Яница Иванова разговоря по телефона с управителя на ВиК, който каза, че днес не може бъде на тяхно разположение, защото е възпрепятстван. Той обеща, че ще ги придружи до пречиствателната станция през другата седмица.  


„Поискахме да посетим съоръжението, защото в общественото пространство се чува, че нито една от изградените пречиствателни станции не работи. Преди около две седмици заедно с д-р Златева и д-р Горгачева посетихме пречиствателната станция в Трудовец и констатирахме, че тя не работи”, каза пред наш репортер Филип Филипов. 


 Все пак, въпреки че считат за напълно неоснователно и ненужно, съветниците ще внесат и поисканото мотивирано искане до кмета Георгиев. Те ще настояват да им се осигури пълен достъп до обекти – общинска собственост, за да се уверят лично как се стопанисват.