Конкурсът за началник на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ – Ботевград се състоя днес. До него беше допуснат един кандидат – д-р Доротея Георгиева, която работи като акушер гинеколог в местната болница.


„Д-р Георгиева великолепно защити проекта си за развитие на АГО и получи отличен на теста, който засяга изцяло нормативната база в сферата на здравеопазването, каза пред наш репортер управителят на МБАЛ д-р Филип Филев. -В наши дни лекарят трябва да бъде не само добър диагностик, но и добър организатор, и да може да се справя с документацията, която се изисква от Здравната каса”, допълни той.


В комисията за провеждане на конкурса бяха: доц. Божидар Славчев – заместник директор на Майчин дом, Иван Багелейски – заместник управител на МБАЛ – Ботевград, Веселка Николова - началник отдел АОКП в общинската администрация. Това съобщи още д-р Филев.


„Няма какво да се крие. Решението за провеждане на конкурса и за прекратяване правомощията на досегашния началник на отделението – д-р Шуманов, е лично мое. Той нямаше как да се яви на този конкурс, тъй като имаше ограничителна клауза в условията – да няма възражения срещу кандидатите от страна на колективите, в които са работили, да няма срещу тях сигнали за корупция и да нямат наложени административни наказания. Искам да бъда правилно разбран от обществото. Нещата не опират до това дали харесвам черните очи на някого, а до интересите на МБАЛ – Ботевград. Не можем да поставяме на ръководни позиции хора, които не притежават достатъчно стойностни качества и срещу които има входирани сигнали за корупция. Не е тайна, че в местната преса излезе една статия, в която пишеше, че за секцио се взимат по 500 лева, за обикновено раждане – по 300 лева, за всеки болничен лист – между от 20 до 40 лева, за преглед – по 30 и по 50 лева, без отчетни документи”, каза управителят на МБАЛ – Ботевград и даде пример как се изкарват пари от секцио, като уточни, че той e от практиката на местното здравно заведение. Прави се преглед с ехограф и се казва, че пъпната връв е увита около врата на детето. Веднага се препоръчва секцио, защото в противен случай не е ясно какво ще се случи с бебето. Родителите се съгласяват и са готови да дадат исканата сума. Екипът се събира още същия ден и извършва секцио. Оказва се обаче, че пъпната връв въобще не е била увита около врата на бебето, нито пък ехогравското изследване е показало съществуването на такъв проблем.  


Д-р Филев заяви, че не оспорва професионализма на д-р Шуманов, нито приноса му за добрия финансов резултат на отделението. „Това обаче не е достатъчно. Медицината попада в сферата на услугите, а медицинските услуги са на върха на пирамидата, защото се грижат за човешкото здраве”, каза той.
 
Управителят пожела на новия началник на АГО да бъде горда с признанието, което получава, но да не забравя, че то носи огромна отговорност.


Д-р Доротея Георгиева ще консултира напълно безплатно, като второ мнение, жените, бременни в осмия месец. Тя си поставя за цел да увеличи обема на дейност на Родилното отделение, да работи за създаване на по-добри условия както за престоя на родилките, така и на пациентките с гинекологични заболявания, и не на последно място - да развие оперативната гинекология, като за целта болницата разполага с необходимите специалисти и апаратура.