С наближаването на Великден вниманието на потребителите се насочва към агнешкото месо, което по традиция присъства на семейната празнична трапеза. Хората се запасяват отсега, защото се опасяват, че цената може да скочи, както обикновено се случва около Възкресение Христово. Местни търговци обаче уверяват, че поскъпване на агнешкото не се очаква. Също така те твърдят, че цената му остава непроменена от миналата година.


Наша проверка в два специализирани магазина за месо в Ботевград показа, че в момента цената на агнешка плешка е между 11 и 11.80 лв./кг., на бут – от 12.50 до 12.70 лв./кг., цяло агне може да се закупи на цени от 11.50 до 12.70 лв./кг., агнешките главички се продават на 3 лв./кг., а комплект агнешки дреболии – на цени 6 лв. и 6.70 лв.


Търговците споделиха, че в нашия района цената на живо тегло агнешко месо е по-висока в сравнение с други области в страната. По техни думи разликата е 1-2 лева. „По-ниска цена предлагат производители, които имат право да осъществяват износ. Поради тази причина зареждам агнешко месо от тях. Освен това те гарантират качеството на своята продукция”, каза Пламен Данчев пред наш репортер.