След като се класира на първо място в регионалния кръг на националното състезание „Най-добър автомонтьор и водач на МПС”, отборът на ТПГ „Стамен Панчев” премери сили с победителите в другите региони и завоюва второ място за най-добър млад водач на МПС, индивидуално второ място за най-добър автомонтьор и четвърто място в крайното отборно класиране. Първо място в отборното класиране зае отборът на автотранспортната гимназия на града-домакин на състезанието – Варна, въпреки че в регионалния кръг той се е класирал на второ място, след Русе.


Финалът на националното състезание се проведе от 9 до 12 април във Варна. Оборът на ТПГ „Стамен Панчев” беше представен от дванайсетокласниците - Веселин Тодоров, Георги Красимиров, Димитър Марков и Мариян  Петров. Ръководител на групата бе инж. Катя Ценева – заместник-директор на учебното заведение. Тя съобщи, че останалите регионални победители, взели участие във финалния кръг, са отборите на автотранспортните гимназии в Русе, Плевен, Пловдив, Петрич и Казанлък.


„В първия ден на състезанието отборите трябваше да демонстрират теоретични знания. Формата на проверка беше тест, след който решаваха листовки. Нашият отбор поведе пред останалите с 25 стотни. Конкуренцията наистина беше голяма. Това показваше малката разлика в точките на отборите. Първата задача през втория ден беше урегулиране на преден мост на автомобил. Нашият състезател – Георги Красимиров, получи максимален брой точки – 80, и поздравленията на външното лице, което наблюдаваше изпълнението на практическото задание. Явно нашите ученици се поуспокоиха и поотпуснаха малко при следващите задачи, които бяха много по-лесни от първата. Това, разбира се, се отрази негативно върху резултата им. Успяхме да наваксаме с кормуването. Димитър Марков се представи блестящо зад волана, но заради допуснати грешки на листови се класира на второ място. В отборното класиране станахме четвърти”, сподели инж. Ценева.


Директорът на ТПГ „Стамен Панчев” Соня Малинчева бе категорична, че успехът, който завоюва отборът на училището, е забележителен. „В страната има 72 автотранспортни гимназии, а нашето училище, в което се изучава тази специалност, постигна четвърти резултат в страната. Това безспорно показва, че учениците ни са изключително добре подготвени. Дори представителят на Министерството на образованието и науката - Чавдар Здравков, който отговаря за професионалното образование, подчерта този факт по време на надпреварата.


И четиримата възпитаници на ТПГ „Стамен Панчев са получили сертификати, които им дават право след завършване на 12-ти клас и успешно полагане на зрелостните изпити, да продължат образованието си в Техническия университет в София или Варненския свободен университет без приемен изпит. Освен това таксата им за обучение ще бъде намалена с 50%.