Започна превантивният ремонт на Златишкия проход - път II-37 Джурово – Етрополе – Златица – Пирдоп от км от км 20+000 до км 47+000. Проектът се финансира със средства от държавния бюджет по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Символичната първа копка на обекта направиха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков. На церемонията, благословена от ловчанския митрополит Гавриил, присъстваха народният представител от БСп Корнелия Неинова, областният управител Емил Иванов, кметовете от региона и др.


Изпълнението на обекта е разделено на два етапа. На 14 април стартира първият, който е от км 33 до км 43. В него ще бъдат вложени 5 млн. лв. с ДДС. Вторият е от км 20 до км 33 и от км 43 до км 47. По двата ще бъдат ремонтирани общо 27 км.


Златишкият проход е затворен за движение повече от 20 години поради незадоволителното състояние на пътната настилка. Път II-37, който пресича Стара планина през седловината Кашана, осигурява връзката на подбалканския път І-6 София – Пирдоп – Карлово с автомагистрала „Хемус“. Това е най-пряката връзка на жителите от общините Пирдоп, Златица, Антон, Челопеч, Чавдар и Мирково с общините Етрополе и Ботевград, автомагистрала „Хемус“ и пътищата към Северозападна България, каза инж. Чайков.


Строителните дейности на обекта ще бъдат изпълнени от Обединение „София 2010“ по договора за текущо, превантивно и зимно поддържане на републиканската пътна инфраструктура на територията на област София. В обединението участват: „ПИ ЕС АЙ“ АД, „СК-13 Пътстрой“ АД, „Балканстрой“ АД, „Станилов“ ЕООД и „Пътно поддържане Дупница“ ЕООД.