Златишкият проход е най-късата връзка между Северна и южна България и аз се надявам, че ще вдъхне живот на общините в региона. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков по време на откриването на първия етап от ремонтните дейности на участъка, предаде репортера на Агенция „Фокус”.
Ремонтът на Златишкия проход стартира със сигурност – първият етап ще завърши тази година. Този изключително важен обект, за който толкова дълго време се говори и започва да се превръща в реалност, посочи инж. Чайков. Той пожела спорна и безаварийна работа на строителите, тъй като работата в планината е много трудна. Поради това и възможностите за осигуряване на обходни маршрути не е лесно. Инж. Чайков се извини за неудобството на хората при използването на сегашния път и заяви, че след края на ремонтните работи те ще могат да използват един безопасен път.
На 17 април ще Агенция „Пътна инфраструктура” ще обяви сумите, спестени от зимно почистване, каза инж. Чайков. По думите му, това ще стане на специална пресконференция, където ще бъде представена карта и стойност на обектите, в които те ще бъдат инвестирани.
Подготвили сме се, остават последни уточнения. Мястото е известно – зала 702 на АПИ, часът все още не е ясен, допълни той.
На въпрос, дали вече е започнала процедура за нови договори за зимно почиствана инж. Чайков обясни, че договорите с фирмите изтичат есента. Текат последни уточнения и съгласувания, включително с браншовите организации. По думите му, търговете най-вероятно ще бъдат обявени през втората половина на месец май.
Има технологично време, затова задържахме малко с обявяването им, за да бъдем напълно убедени, че това което ще предложим, ще сработи, каза още инж. Стефан Чайков.
Текстът и снимката са от Информационна агенция "Фокус" София.