Инвеститори от Китай, Малайзия, Хонк Конг и Сингапур планират да построят най-големия закрит воден парк в света между селата Мусачево и Равно поле край Елин Пелин. Инвестицията е от 1.5 млрд. евро, а новият развлекателен мега комплекс трябва да е готов до четири години. Това съобщи Джоузи Лок, изпълнителен директор на "Бългериан Дивелопмънт Холдингс", които ще реализират проекта "Света София".
 
Азиатските инвеститори в момента преговарят с правителството и с местната власт, за да уточнят терена, върху който ще се строи. Необходим е парцел с площ от 1500 до 2000 дка. Подготвят се и документите, с които проектът “Света София” да кандидатства пред агенцията по инвестиции за получаване на сертификат, каза Лок.
 
Целта на инвеститорите е да наложат София и като цяло страната като предпочитана дестинация за градски и конферентен туризъм. По думите на Лок когато заработи на пълен капацитет, развлекателният комплекс "Света София" би удвоил годишния туристопоток към България.
 
Според изчисленията на компанията през първата година от работата на комплекса легловата база вероятно ще бъде заета на около 60%, а средният престой на посетителите ще бъде около два дни плюс още един допълнителен ден на друго място в страната.
 
Азиатските инвеститори избрали България заради красивата природа, както и заради политическата и икономическа стабилност. Същите инвеститори преговарят и за придобиването на голф игрището до село Равно поле край София. Очаква се преговорите по сделката да приключат скоро, каза Лок.
 
Комплексът "Света София"
 
Плановете са в мащабния комплекс да бъде построен и хотел. След първата фаза на строителството той ще разполага с над 4000 стаи, конферентен и изложбен център, закрит воден парк, голям мол, в който ще бъдат поканени да присъстват водещи световни брандове, някои от които още не са на българския пазар, концертна зала, казино, детски център, барове и ресторанти, спортна зала, жилищна зона, както и закрита градина, вдъхновена от традиционната за България роза.
 
Джоузи Лок посочи, че в целия комплекс ще се промотират и представят традиционни за страната ни храни и обичаи, българският фолклор и богато културно-историческо наследство, както и българската природа.
 
Тя подчерта, че няма комплекс от такъв тип в Европа, заради което проектът си е спечелил подкрепата не само на представители на българската общественост, правителството, а и на чужденци, които биха го посетили, включително и на чужди инвеститори, които биха се включили в него.
 
Реализацията се планира да започне през юни, а крайният срок за приключване е 36 – 44 месеца, каза Лок. По време на строителството ще бъдат разкрити над 10 хил. работни места.