Вече повече от две седмици група общински съветници чака отговор от кмета на общината на поставени от тях въпроси, съдържащи се в писмено становище, което те подготвиха за състоянието и начина на стопанисване на седеметажната болнична сграда. Становището бе внесено в общината, след като временната комисия извърши проверка на място в края на месец март. В нов опит да се внесе яснота по някои съществени въпроси, породили се в резултат на извършената проверка и имащи пряко отношение към състоянието на този общински имот, съветниците отправят питане до кмета, внесено по реда на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с надеждата, че този път ще успеят да получат отговори на въпросите си.
Публикуваме в пълен вид съдържанието на питането:


ПИТАНЕ

на основание Чл.33 ал.1 т.4 от ЗМСМА
от Иван Гавалюгов, д-р Веселка Златева, д-р Мариана Горгачева
Общински съветници в ОбС Ботевград, мандат 2011-2015

Уважаеми г-н Кмете,

с решение №100 от 27.03.2014 на ОбС Ботевград бе създадена временна комисия, в която бяхме включени като членове, и която имаше за цел да извърши проверка на място на състоянието и начина на стопанисване на седеметажната сграда на общинската болница. След направения оглед на сградата, който се състоя на 31.03.2014 г., внесохме становище до Вас и до председателя на ОбС Ботевград, с което Ви информирахме за нашите констатации, като същевременно зададохме няколко въпроса, имащи пряко и съществено отношение към състоянието и начина на стопанисване на този общински имот. Към настоящия момент няма получен никакъв отговор на поставените от нас въпроси, а само информация от Вас, че ще получим отговор, след като се запознаете с доклад, изготвен от проверяващата временна комисията. Със съдържанието на този доклад, бяхме запознати на 11.04.2014 г., като считаме, че въпреки липсата на необходимата детайлност в описанието на състоянието на сградата, в същността си направените в него констатации се покриват с изразеното от нас становище. Въпреки че чаканият от Вас доклад вече е факт, все още не получаваме отговори на поставените в становището ни въпроси.
В тази връзка, на основание Чл.33 ал.1 т.4 от ЗМСМА и в качеството си на общински съветници, отправяме Питане до Вас, поставяйки следните въпроси:


• На какво правно основание управителят на „МБАЛ Ботевград“ се разпорежда с имущество и вещи – частна общинска собственост, които дори не са включени в активите на управляваното от него общинско търговско дружество? Има ли официален документ от орган на местното самоуправление, даващ му право да се разпорежда с тези общински активи?

• В Чл.8 ал.1 от Закона за общинската собственост е записано:  Придобиването, управлението и разпореждането с имоти и вещи - общинска собственост, се извършват под общото ръководство и контрол на Общинския съвет.  Има ли решение на Общински съвет Ботевград, което да дава съгласие за такъв вид разпореждане с общинска собственост?

• С решение №49 от 27.12.2007 г. на ОбС Ботевград седеметажната болнична сграда се изважда от собствения капитал на търговското дружество "МБАЛ Ботевград" ЕООД. С решение №275 от 31.07.2008 г. на ОбС се прекратява и безвъзмездното право на ползване на същата сграда. Има ли приемо-предавателен протокол, подробно описващ наличния инвентар и състоянието на сградата, с който "МБАЛ-Ботевград" предава, а Община Ботевград приема за стопанисване и включва в собствения си капитал седеметажната сграда на общинската болница?

• Каква сума е получена от продажбата на отоплителната инсталация на седеметажната сграда на болницата и кой и на какво основание се е разпореждал с тези средства впоследствие?

• Има ли разпореждане и от кого за демонтаж на електрическата инсталация в седеметажната сграда? Ако няма такова, кой персонално е отговорен за допуснатото унищожаване и ограбване на общинско имущество?

• Кой персонално е отговорен за лошото стопанисване на седеметажната сграда на болницата, водещо до силно влошаване на нейното общо състояние и намаляване стойността на този общински актив?

• Има ли договор, с който се охранява седеметажната болнична сграда? Ако има такъв, с кое юридическо лице е сключен този договор? Какъв период от време обхваща дейността по охраняване на тази сграда? Какви конкретни ангажименти включва охранителната дейност и какви са отговорностите на охраняващия, в случай на извършено посегателство върху охраняваното имущество, водещо до унищожаването и/или ограбването му?
 
Моля да отговорите конкретно и изчерпателно на поставените въпроси, като подкрепите отговорите си с официални документи.


гр. Ботевград                    С уважение:
17.04.2014 г.                              Иван Гавалюгов
                                            д-р Мариана Горгачева
                                            д-р Веселка Златева