И тази година преди Великден беше организирано обучение в Историческия музей за направата на т.н. „плескани яйца”.  Над 100 човека, предимно ученици, са минали през вещите ръце на организаторите на кампанията.
„Плесканите” яйца са уникално самобитно творение на етрополския художествен гений от векове насам.
Припомняме:
Етрополските „плескани” яйца се рисуват със специална „писалка” чрез нанасянето на разтопен пчелен восък. Технологията е следната: на пламъка на свещ леко се нагрява игличката на „писалката” и се потапя във восъка. Милиметър по милиметър се рисува върху яйцето, което предварително е твърдо сварено, за да е по-здраво. Около половин час отнема изрисуването на едно яйце, в зависимост от рисунъка.
Контурите се очертават леко с молив и върху тях се нанася восъка. След това рисунките се запълват със жълтък и с бои за яйца-предимно жълто, зелено и червено.
Характерните орнаменти, които отличават етрополските яйца от другите райони са рисунките на петел, теменужка и Бърдучето /стомничка/. Те носят и своите символи-пробуждането на природата след тежката зима. И са свързани с християнския обичай, с Великден.
В музея са научили за този метод през 2001 година от етрополката баба Янка Вълкова. Тя самата е рисувала такива яйца, дори направихме филм с нея. От 2001 г. са разработили образователна програма за съхраняване на традицията за рисуване на етрополски "плескани" яйца. В България има 7 етнографски области, които шарят яйцата по технологията на рисуване с разтопен восък, Велинград-Ракитово, Долна баня-Костенец, Ихтиман, Самоков, Търговище-с.Конак, Алфатар и Етрополе. Всяка със свой своеобразен рисунък на яйцата.
Етрополски „плескани” яйца има и в Националния етнографски музей София. Школата  придобива все по-голяма популярност. Все повече и повече са и желаещите етрополци, и особено децата, да се научат да рисуват по оригиналната технология.
Някога народните обичаи и традиции са се предавали в семейството, в махалата или  по тлаки и седенки. Днес това става по различен начин, като това обучение в музея и могат да се обучат повече хора. Не всички ще го прилагат в живота, но е постижение, ако само няколко от преминалите обучението след време се заемат да обучат други хора.
Така едно уникално за Етрополе творение,  каквито са плесканите яйца със специфичната си украса, няма отмре за идните поколения.