Както вече сме информирали, земеделски производител, който живее в София, е проявил интерес да наеме 150 декара общинска земеделска земя в землището на село Врачеш., за да отглежда орехови или лешникови дървета. Той предвижда цялото производство да бъде сертифицирано като агроекологично. За целта има сключен договор със сертифицираща фирма в Германия. Намеренията на производителя са на един по-късен етап да изгради в селото цех за преработка на готовата продукция.

Община Ботевград разполага с подходящ поземлен имот, категория V, който се намира в местността „Остроша”. Той е с площ от 151.806 декара. По решение на ОбС от края на миналия месец имотът е включен в Програмата на общината за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2014 год.

В дневния ред на сесията на ОбС, която ще се проведе на 24 април, общинското ръководство е внесло докладна, в която предлага имотът да бъде отдаден под аренда за срок от 15 години, без провеждане на търг или конкурс, при цена 13 лева на декар за първите десет години и 18 лева на декар – за останалите пет години.