Варварска сеч се извършва в района на финландското селище и черната скала на Боровец, както и край Своге, Ботевград и Малко Търново. Това заяви проф. Михаил Константинов пред Нова телевизия.


Той предостави кадри от сечта край Боровец, на която се виждаше голямо празно петно без дървета сред гора от ели.


До момента изпълнителната агенция по горите, която е под контрола на ДПС, няма официална реакция по случая.


Единствено зам.-изпълнителният директор на Югозападното държавно предприятие обеща да бъде направена проверка на случая край Боровец.


"Тази сеч се извършва в най-ценните наши иглолистни гори, които са стопанисвани в продължение на 90 години", каза доц. Георги Костов, бивш зам.-министър на земеделието и горите по времето на ГЕРБ, който в последствие беше махнат, защото наруши интересите на Емил Димитров от Етрополе.


Михаил Константинов посочи, че над Своге и Ботевград пък са изсечени букове във вододайната зона. Това е абсолютно забранено от закона, допълни Констатинов. По думите му населението на Своге и Ботевград е заплашено от воден режим през лятото заради изсичането на горите.


Константинов и Костов предположиха, че най-вероятно тази "варварска сеч" е скрита зад официални документи, но ако не се обърне внимание ще мине незабелязано.


"Ако искат да спрат незаконната сеч, би трябвало тези камиони да бъдат спрени на границата", каза проф. Константинов.


"На държавните горски предприятия и стопанства им е дадена нашата гора не само за да я секат и да си дават заплати, а да могат да извършват дейности по охрана, залесяване и възстановяване", допълни доц. Костов.