След като през януари тази година Джъстин Бийбър беше задържан за каране с превишена скорост в нетрезво състояние, стана ясно, че той се друса с кодеинов шейк, наричан жаргонно"sizzurp".


Подобна "дрога" употребяват много ог тийнейджърите в САЩ, по примера на своите музикални идоли. Оказва се обаче, че не е трудно да получиш такава "дрога", защото тя се продава свободно в аптеката.


"Sizzurp" е нищо по-различно от сипор за кашлица с кодеин. Кодеинът или метилморфинът е опиев алкалоид, извличан от мака, който се използва в сиропите, защото подтиска кашлицата. Той е също известен като най-широко използваният опиат в света и вероятно най-използваната дрога изобщо.


"Дрогата" на Бийбър се продава на американския пазар от Actavis. Днес стана ясно, че заради скандала и лошата репутация от фармацевтичната компания са решили да изтеглят продукта. Решението е категорично и безпрецедентно.


Освен Бийбър, по същия сироп си пада и рапърът Soulja Boy, който често пуска снимки в Инстаграм на това как си пийва от бутилката със сироп.


Преди фирмата да изтегли продукта, стана ясно, че на черно бутилка сироп се продава за $800. Според TMZ рапърът Soulja се подсигурил за месеци напред, като платил над 100 бона за това, което желае.


Под последната си снимка в социалната мрежа той написа: "Имам си сок. Казват, че пазарът е пресъхнал. Може би се шегувате! Аз мога да обслужа всеки".