Както вече сме информирали, съветниците Иван Гавалюгов, д-р Веселка Златева и д-р Мариана Горгачева бяха включени в състава на временната комисия, която имаше за задача да провери състоянието на седеметажната болнична сграда и как тя се стопанисва. След проверката те изготвиха становище и поставиха няколко въпроса за изясняване, но не получиха своевременен отговор. През миналата седмица те отново внесоха питане, но този път по реда на Закона за местно самоуправление и местна администрация. От страна на общинското ръководство последва отговор в писмена форма.


Публикуваме пълното съдържание на писмото, адресирано до вносителите:


ДО
Г-Н ИВАН ГАВАЛЮГОВ
ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В ОбС-БОТЕВГРАД
ДО
Г-ЖА ВЕСЕЛКА ЗЛАТЕВА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В ОбС-БОТЕВГРАД
 
ДО
Г-ЖА МАРИАНА ГОРГАЧЕВА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В ОбС-БОТЕВГРАД
 


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,
 
Във връзка с Ваше писмо постъпило в Общинска администрация на Община Ботевград с рег. № 9400-220/03.04.2014г. относно поставени въпроси касаещи състоянието и стопанисването на недвижим имот "бивш стационар", представляващ седем етажна сграда на общинската болница, находяща се в УПИ 1, КВ.202 по плана на гр. Ботевград и във връзка с Доклад на комисия назначена с Решение № 100 от 27.03.2014г. на Общински съвет гр. Ботевград относно извършена проверка на състоянието и начина на стопанисване на описания по-горе обект, изразявам следното становище:
С Решение № 201 от 26.06.2008г. на Общински съвет гр. Ботевград е учредено безвъзмездно право на ползване на "Многопрофилна болница за активно лечение -Ботевград" ЕООД върху недвижим имот - Стационар-седеметажна болнична сграда със сутерен и ЗП-3518, 64 КВ.м. и РЗП-19338, 10 кв.м., административна двуетажна сграда със сутерен, парокотелно със сутерен, Едноетажна сграда - гаражи, гараж за дизелов агрегат, кислородна станция с помещение за компресор, сметогорна станция, гаражи, сграда за доболнична помощ-триетажна масивна сграда със сутерен. Към момента на прехвърляне правото на ползване върху описаната сграда Стационар-седеметажна болнична сграда на "Многопрофилна болница за активно лечение - Ботевград" ЕООД, състоянието й е удостоверено от доказателствен снимков материал, като същият удостоверява лошо физическо и експлоатационно състояние на отоплителните съоръжения. При изготвянето на техническия паспорт на сградата през 2008г. е установена неефективна работа на системите за топлоснабдяване и електроснабдяване, проектирани и изградени преди повече от 35 години.
Съгласно Заповед от 03.07.2008г. на Управителя на МБАЛ-Ботевград, комисия е направила оглед и оценка на физическото и експлоатационното състояние на отоплителната инсталация захранваща стационарните блокове на болницата и е установила, че състоянието е много лошо и е невъзможно да се използват части и съоръжения от старата инсталация, тъй като същите са стари, амортизирани и експлоатационно износени. На 07.07.2008г. е направен оглед на отоплителната инсталация на болницата от компетентно лице, представител на "Топлик Ко" ЕООД гр. Ботевград, което също констатира лошото експлоатационно състояние и негодността на парните котли и отоплителни съоръжения при евентуално изграждане на нова отоплителна инсталация.
С оглед на изложените по-горе факти и обстоятелства, в следствие на взети експертни становища Управителят на "Многопрофилна болница за активно лечение - Ботевград" ЕООД е сключил договор на 25.07.2008г. за демонтаж на парни радиатори и тръбна инсталация от отоплителната инсталация към "МБАЛ-Ботевград" ЕООД като от получените средства да се заплатят неотложните ремонтни дейности в болницата.
В изпълнение на Закона за енергийната ефективност, компетентни органи в лицето на Агенцията за устойчиво енергийно развитие с констативен протокол от 21.11.2012г. е констатирала, че мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградата на "МБАЛ - Ботевград" ЕООД са предприети като е изпълнена изолация на стени, частична подмяна на дограма, 100% подмяна на отоплителна инсталация, монтиране на газови котли за отопление и др.
В качеството си на носител на ограничено вещно право на ползване върху чужда вещ "Многопрофилна болница за активно лечение - Ботевград" ЕООД чрез управителя на болницата е упражнил правомощието си да си служи с вещта по предназначение с грижата на добър стопанин.
Извършените от ползвателя фактически действия не представляват разпореждане с обекта на правото на ползване, нито съществено засягат вещта, поради което същите считам за извършени в рамките на предоставените му с Решение № 201 от 26.06.2008г. на Общински съвет гр. Ботевград субективни права.
С Решение № 100/27.03.2014г. на Общински съвет гр. Ботевград е създадена временна комисия от представители на Общинска администрация на Община Ботевград и общински съветници със задача да извърши проверка на състоянието и начина на стопанисване на Седем етажна масивна сграда /бивш стационар/, находяща се в КВ.202 по плана на гр. Ботевград, която в доклада си до кмета на Община констатира, че сградата се охранява със СОТ, в сградата липсват видими пукнатини по колони, основи, плочи, греди и преградни стени, не се наблюдават течове от покривната конструкция, конструктивната система на сградата се намира в добро физическо състояние, наблюдават се обрушени мазилки и частично счупени стъкла, липсват батерии и санитарен фаянс, тръби на ВиК и Ел.инсталации, по-голяма част от тротоарните плочи около сградата липсват, част от предпазните метални решетки са демонтирани. На основание заповед от м.07.2008г. на управителя на "МБАЛ-Ботевград" ЕООД, през М.08 и м.09.2008г. в цялата сграда са демонтирани отоплителните тела - радиатори, предадени са на вторични суровини и получените средства са вложени в ремонта на отоплителната инсталация на болницата, видно от направената справка от Общинска администрация на Община Ботевград в счетоводството на болницата.


ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, КМЕТ на Община Ботевград