Отчетът за работата на РУП – Ботевград бе приет от ОбС с 27 гласа „за”. По предложение на кмета Георги Георгиев местният парламент взе решение да предложи на Министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев „да доокомплектова РУП – Ботевград с необходимия брой полицейски служители за гарантиране реда и сигурността на територията на общината и да върне от границата командированите полицаи от Ботевград".
„Местната полиция работи в трудна обстановка, и то с недостатъчен брой служители”, каза кметът Георги Георгиев. Той настоя пред началника на РУП – Ботевград Христо Христов да осигурява всяка вечер патрул в централната градска час на града. „Общината назначи охранители в центъра на града, но те са немощни”, допълни градоначалникът.
По време на обсъждането на отчета на полицията бяха поставени редица въпроси от страна на общински съветници от различни групи, на които началникът на РУП отговори. 


Публикуваме по-съществините въпроси и предложения.


Общинският съветник Цеца Христова сподели, че в увеселителните заведения се допускат малолетни и непълнолетни лица след определения час, въпреки че има решение на ОбС, според което те трябва да бъдат с придружител. Тя постави въпроса и за кражбите. „Бих насочила вниманието на полицията към следното – да се осъществява сериозен контрол над пунктовете за изкупуване на цветни метали и заложните къщи”, каза съветничката. Тя попита защо полицията не предоставя снимки и пълните имена на заловените крадци за публикувани в медиите. Цеца Христова предложи да се вземат мерки срещу паркирането на автомобили по улица „Рила”, в района на детската градина.
Според Цветан Миньовски пунктовете, в които е установено, че има крадени железни предмети, трябва да бъдат затворени, както и такива, които не отговарят на регламентираните изисквания.
Цонка Донкова предложи да се засили полицейското присъствие в селата.


В отговор началникът на полицията Христо Христов заяви, че служителите на реда правят регулярни проверки в заведенията за малолетни и непълнолетни лица и са съставени актове. Той напомни, че съгласно Закона за закрила на детето глобите, които се налагат на родителите, са от 500 до 2000 лева.
По въпроса за пунктовете и заложните къщи, Христов обясни, че от страна от полицията ежедневно се осъществява контрол над тях. „Имаме проблеми с лица, които изкупуват крадени вещи и ги препродават в София и други населени места. Законът в това отношение е слаб. Поради тази причина се сблъскваме с трудности”, допълни той.


Христо Христов обясни, че е разговарял с общинското ръководството да се постави знак за забранено паркиране на ул. „Рила”, в района на детската градина.


„Що се отнася до това да се осигури засилено присъствие в селата, на мен също ми се иска да има такова. В момента обаче няма новоназначения. Докато не влезе в сила новия закон на МВР, няма да започне процедура за назначаване на нови служители. В момента поддържаме бройка от пет човека, които са командировани на границата. Срокът за охраняване на границата ще продължи до края на тази година”, каза пред съветниците началникът на РУП – Ботевград.


Христо Христов информира съветниците, че полицията е образувала три досъдебни производство по случая в Правец, като едното е за престъпни проява в Спешна помощ в Ботевград. „Максимално бързо ще приключим работата и ще искаме да бъде повдигнато обвинение на виновните лица”, допълни той.


Яница Иванова сподели, че е присъствала на проверка в заведенията в Ботевград и не е съгласна с някои от действията от страна на проверяващите. „Инспекторката влезе вътре и прецени, че непълнолетен може да бъде придружаван от пълнолетен без той да има декларация”, каза съветничката. Тя постави въпроса за честите инциденти на кръстовището на улиците „Александър Стамболийски” и „Христо Ботев” и настоя да се вземат мерки за обезопасяването му, още повече, че близо до него се намира детска градина.


Филип Филипов предложи на ръководството на полицейското управление да набележи с какво Общинският съвет и общината могат да помогнат на органите на реда. В отговор Христо Христов заяви, че общината винаги е помагала, за което й благодари. В тази връзка той напомни, че отскоро е забранено на полицията да приема каквато и да било помощ, вследствие на което двата автомобила, предоставени на РУП от общината, не се използват, както и горивото за тях, което също се осигурява от общината.