Солистът-оркестрантът в оркестъра за народна музика при Българското национално радио Ангел Добрев е композирал хоро, което е нарекъл „Ботевградско хоро”. Той ще представи творбата си на 31 май в Борисовата градина. Тогава ще се проведе първото издание на конкурса, посветен на 110 години от рождението на Дико Илиев и 70 години от първите му изпълнения в БНР. Проявата се организира от Българското национално радио и Дом на културата „Искър” при Столична община.

Визитка: 

Ангел Добрев е роден e на 9 януари 1957г. в село Ямна, Етрополско, областта “Зебровица”. От ранна възраст проявява музикалност и гласовитост.
През 1976 г. завършва СМУ ”Филип Кутев” в Котел – специалност “гъдулка”.
След година е приет в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Там има възможност да общува с изтъкнати преподаватели като Милчо Василев, Тодор Киров, известният хормайстор Крикор Четинян.
През 1982 г. постъпва като солист-оркестрант в Оркестъра за народна музика при БНР, където работи и днес.
Ангел Добрев умело съчетава изпълнителската с композиторската дейност.
Автор е на над 100 композиции и аранжименти на песни и инструментална народна музика. През 1990 г. създава камерна инструментална формация “ФОЛК” в състав кавал, гъдулка, гайда, тамбура и тъпан. Формацията изпълнява автентичен фолклор.
С нея пътува и изнася концерти във Франция, Норвегия, Финландия, Германия и Швейцария.

Композиционният му актив включва музика и за нестандартни състави – формациите “Дуо престо плюс” за гъдулка, мандолина, контрабас, перкусия, вокал и пластика и “ЕТНОС” – за флейта, гъдулка, контрабас и перкусия. Участва като автор и гост-изпълнител в състава на “Джаз трио плюс Х”.

Активна е педагогическата дейност на Ангел Добрев. Ръководил е гъдуларски школи в селата Пъдарево и Ягодово. От 1982 г. е ръководител на гъдуларска школа и учебен оркестър към детско-юношески фолклорен ансамбъл “Изворче” при Национален Дворец на децата.
От 2000 г. е преподавател в СУ “Климент Охридски”, факултет по начална и предучилищна педагогика – клас по гъдулка, съпровод, камерна музика и е диригент на студентски народен оркестър. Негови ученици завършват специализирани средни и висши училища по фолклор.
Като преподавател има участия на редица международни семинари у нас и в чужбина – “Балканфолк”, “Клангвелтен фест” и др. Има ученици от Гърция, Израел, Тайланд, Япония, Швейцария, Германия, САЩ, Норвегия, Франция, Испания и др.