Засилено полицейско присъствие ще има в районите на учебните, питейните и увеселителните заведения


С оглед обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на абитуриентските балове ОДМВР- София предприема комплекс от засилени превантивни мерки. Проведени са работни срещи с ръководствата на учебните заведения на територията на областта, с регионалния инспекторат по образованието и органите на местната администрация с цел предприемане на съвместни действия и недопускане на правонарушения. Служители на „Охранителна полиция”, Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” и Областна дирекция по безопасност на храните извършват  проверки в заведенията, където ще се провеждат тържествата на зрелостниците. 


Създадена е организация за недопускане нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите. Полицейските служители са провели срещи с фирмите, осъществяващи охраната на заведенията, в които ще се провеждат тържествата на зрелостниците, като са обсъдени начините за  взаимодействие и бърза връзка за реагиране на всеки сигнал.


Изготвени са писмени разпореждания и уведомителни писма до управителите на питейните заведения относно пропускателния режим, начина на охрана и легитимността на лицата, извършващи охранителна дейност, както и недопускане внасянето на огнестрелно оръжие и пиротехнически изделия, които биха могли да застрашат живота и здравето на празнуващите.


Допълнителни мерки за сигурност се предприемат и на територията на курортен комплекс „Боровец“, където се очакват абитуриенти от цялата страна.


С оглед предотвратяване на пътни инциденти с автомобили, превозващи абитуриенти и техните придружители, ще се извършва превантивен контрол на автомагистралите, междуградските и вътрешноградските пътища. 


С цел предотвратяване на тежки пътнотранспортни произшествия с абитуриенти и техните придружители служителите от „Пътна полиция“ в 12-те районни полицейски управления в областта проведоха беседи със завършващите, на чието внимание беше представен филмът „Млада Европа“, предназначен за образователни цели в рамките на проекта „Икарус“, а също така им бяха отправени и практически препоръки за безопасно поведение по време на баловете.