В дневния ред на заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 29 май, е внесена за гласуване Програма за насърчаване на творческите заложби и потребности на деца с изявени дарби в Община Ботевград през настоящата година.  Като основание за предложението се посочва приетата Национална програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2014 год. с ПМС от 24 април същата година, както и направените промени в Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби от 24 април 2014 г.


Проектът на общинската програма съдържа конкретни мерки, обхват на мерките и размер на финансирането им. Дванадесетмесечна стипендия в размер на 135 лева ще получават ученици от 8 до 12-ти клас, заели индивидуално първо, втори или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в Програмата по чл.11. Еднократно финансово подпомагане до 195 лева ще се отпуска от Експертно-консултативна комисия на ученици от общински училища, класирани индивидуално на първо, второ или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание в областта на науката, изкуството и спорта, включени в Програмата, в Националния календар за извънучилищни дейности и Националния спортен календар на Министерството на образованието и науката, национален конкурс „Стамен Панчев”, общински конкурси за млади таланти и други форуми. С еднократно финансиране в размер 50 на сто от транспортните разходи и такси за участие ще бъдат подпомогнати участията на ученици в пленери, обучителни и тренировъчни лагери, в олимпиади, състезания  и конкурси, както и обучения в курсове по наука и изкуство. Еднократно финансово подпомагане до 65 лева ще получават ученици, класирани на челни места в национални или международни конкурси в областна на изкуствата или спортни състезания и други.


Финансирането на общинската програма за закрила на деца с изявени дарби ще се осигурява от държавния бюджет и от местни дейности. Предвидените средства от общината са в размер на 5000 лева.